Matematisk forståelse - begynn tidlig

Tidlig matteøvelser handler ikke nødvendigvis om å bli klar til skolen, men har verdi i seg selv. Matematikk kan i stor grad ansees som et fag der kunnskapen legges på som stein på stein i en mur.

Tidlige matteøvelser er å bygge en solid grunnmur å bygge videre på. Her ser vi på øvelser innen den viktige romforståelsen.

Alle mennesker har romforståelse og dette er et område av matematikken som hjernen utvikler fra første dag. Alle har muligheter til å tilegne seg dette. Romforståelsen er delt opp i mange delferdigheter som barna må erfare med sansene sine. Skal du se for deg en grønn hest, så må du vite hva grønn er og ha et indre bilde av en hest. Visualisering er viktig

Romforståelsen kommer ikke alltid av seg selv. Som voksne kan vi hjelpe til med å sette ord på det de erfarer og prate med barna om romlige erfaringer og sammenhenger. Ved å høre rombegreper knyttet til sine egne opplevelser vil barna etter hvert utvikle en god forståelse av begrepene.

Et eksempel på begreper er øverst, rett frem og bakerst. «Lua di ligger øverst i kurven» kan vi si istedenfor å peke å si der. Eller vi kan være bevist å si «jeg står bakerst og du står framfor meg» for å gi en opplevelse av begreper.

Rombegrepet knyttet til plassering og rekkefølge er svært viktig og relevant for barnas forståelse for tall. Spesielt neste, første og mellom er viktig for å utvikle et indre mentalt bilde av tallrekka. De skal forstå at det er samme avstand mellom alle tallene. Romforståelsen er også helt avgjørende for at barna skal kunne gjenkjenne et antall uten å måtte telle. De skal kunne se et antall ut fra hvordan objektene er plassert i forhold til hverandre. Hvis 5 står mellom 4 og 6 så er det et mindre tall en 6 og mer enn 4.

Vi ser av kartlegginger i barnehager at mange barn er gode på bakerst, fremst, først og sist, men det er vanskeligere med; nest minst, nest størst og midten. Her er fine begreper å trene på i hverdagen. Lillebror er yngre enn deg og storebror er eldre, derfor er du nest yngst.

Koordinering er en av delkomponentene for å utforske og lære seg romforståelse. Her kan man øve på samspillet mellom øye og hånd med å kaste og ta imot en ball. Her kan man også knytte begreper til som har med plassering å gjøre «det var for høyt, ballen gikk bak sofaen, ballen trillet langs med vinduet eller ballen er til høyre for deg». Begreper knyttet til barnets egen plassering som høyre og venstre er vanskeligere å lære.

Det er mye matematikk i hverdagen som barn kan få med seg dersom vi voksne er flinke til å sette ord på det.

Husk å øve litt hver dag og 10 minutter er ofte nok

Previous
Previous

Matematisk tenkning er en måte å utforske og se verden på.

Next
Next

Høyfrekvente ord