Tallsystemer
Tallsystemer
Voksne har innøvd ti-tallsystemet slik at vi ikke tenker noe over at det finnes andre systemer. Noen av de bruker vi i hverdagen også. Ti tallsystemet er et posisjonssystem. Det vil si at tallene i en rekke for eksempel 1012 har ulik verdi, avhengig av hvilken plass de står på. Dette kan man utforske lit hjemme. Det kreves ti enkroninger til å få en hel tier. Det kan være lurt å ha noen ekte penger for å få dette til.
Det finnes mange forskjellige tallsystemer. De har blitt utviklet gjennom historien og tilpasset tidens behov. Det systemet vi bruker mest er titallsystemet, men andre systemer er også synlige.
Tid måles i sekunder og minutter, Det basere seg på 60, det Babylonske tallsystem. Det er seksti sekunder i ett minutt og seksti minutter i en time. Det er kun 24 timer i ett døgn. Å regne med minutter og timer er annerledes enn med titallsystemet. Man finner systemet igjen i tid, måling av vinkler og i geografisk posisjonering, for å nevne noe. Den digitale klokken uttrykker dette tallsystemet ganske tydelig. Her kan man se på klokken når den for eksempel er 18:59 at den skifter til 19.
Totallsystemet brukes mye i forbindelse med datamaskiner. Systemet består av sifrene 0 og 1, det medfører at tallene har en tendens til å bli lange og plasskrevende. Totall systemet er, i likhet med titallsystemet et posisjonssystem.
Det er tolv måneder i ett år. Vi forholder oss til mange tallsystemer uten at vi tenker over det. Det er ikke rart det tar litt tid å lære seg alt dette. Bruk det matematiske språket i hverdagen slik at barna får knagger å henge de ulike systemene på.
Husk å øve litt hver dag.